29.10.2020

Poranna kawa nie zawsze zdrowa

Kawa, to główne źródło kofeiny i jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Ten aromatyczny, czarny napój, podawany na zimno lub gorąco, sporządzany jest z palonych i zmielonych owoców kawowca. Kiedyś kawę piłam bardzo sporadycznie, w moim rodzinnym domu przygotowywano ją w takim dzbanku przelewowym lub używano kawy rozpuszczalnej, obie opcje były paskudne i nie rozumiałam jak można to pić. Dopiero kiedy poznałam smak kawy z ekspresu ciśnieniowego pokochałam ją. Obecnie wypijam dwie lub trzy kawy dziennie, oczywiście tylko z mlekiem.

Poranna kawa

Przez ostatnie miesiące, zaraz po przebudzeniu, swoje kroki kierowałam do kuchni, by włączyć ekspres do kawy. Jeszcze zaspana podgrzewałam mleko i otwierałam pojemnik z aromatycznym proszkiem. Kubek ciepłej kawy z mlekiem, to był idealny początek dnia. Szczególnie po nocy z pobudkami na karmienie, ewentualnie mogły być jeszcze inne ”zaburzenia senne” typu choroba dzieci. Później brałam się za dzieci, ich ubieranie i przygotowanie śniadania, by ostatecznie sama coś zjeść. Kawa powodowała, że nie czułam się głodna i miałam od rana energię do ogarniania dzieci, domu i siebie. Nie widziałam w tym nic złego, przecież ostatecznie to śniadanie i tak jadłam. 

Kawa zdrowa czy nie?

Nic bardziej mylnego. Otóż okazuje się, że ten cudowny napój jakim jest kawa poza swoimi zaletami może tez działać niekorzystnie na nasze zdrowie. Ostatnie badania dowodzą, iż picie kawy na pusty żołądek (szczególnie po nieprzespanej nocy) może zaburzać działanie insuliny i gospodarkę glukozą. Stan tego typu jest niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzyce, a utrzymujący się przez dłuższy czas może prowadzić do jej rozwoju u osób z grupy ryzyka. Może się także przyczynić do rozwoju chorób układu krążenia.

Kawa a metabolizm

Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Bath* przeprowadzili eksperyment w którym uczestników podzielono na trzy grupy. W pierwszej grupie uczestnicy przespali ciągiem całą noc, a po przebudzeniu wypili napój o kaloryczności śniadania. Druga grupa była budzona co godzinę na 5 minut, a rano wypiła taki sam kaloryczny napój. Uczestnicy trzeciej grupy również byli budzeni w nocy, ale rano na 30 minut przed spożyciem kalorycznego napoju wypili czarną, mocną kawę. 

Wyniki badań pokazały, że jedna przerywana noc nie wpłynęła mocno na gospodarkę glukozą i działanie insuliny. Zmienia to spojrzenie na wcześniejsze badania, które sugerowały, że zarwanie jednej lub kilku nocy może mieć szkodliwe skutki dla naszego metabolizmu. Jednak wyniki u trzeciej grupy uczestników dały niepokojący wynik. Mocna, czarna kawa wypita przed śniadaniem spowodowała wzrost stężenia cukru we krwi aż o 50%.


kawa zdrowiej pić po śniadaniu insulinooporność cukrzyca metabolizm a kawa nie na czczo

Kawa tak, ale nie na czczo

Jak widać kawa nie zawsze ma działanie prozdrowotne, a wypicie jej na czczo po nieprzespanej nocy wręcz nam szkodzi, bowiem kontrola poziomu cukru zostaje upośledzona. Badacze zwracają również uwagę, ze choć kawę uważa się za zdrową, to niektóre badania sugerują, że może też zwiększać insulinooporność

Dlatego jeśli ulubiony czarny napój nadal ma przynosić nam korzyści, to wystarczy zmienić nawyki. Po prostu dzień zaczynajmy od pożywnego śniadania, a nie filiżanki kawy. Ja już wróciłam na dobre tory i najpierw zjadam śniadanie, albo choćby staram się przegryźć coś niewielkiego, a dopiero później sięgam po filiżankę ukochanej kawy. W drugiej ciąży zmagałam się z cukrzycą ciążową, a ta jak wiadomo może być "wstępem" do cukrzycy, która ujawni się za kilka lat. Bardzo się tego boję, dlatego te badania były dla mnie niczym zimny prysznic. 


A jak to jest u Was? 
Zjadacie najpierw śniadanie czy może jednak kawa wygrywa?


* więcej informacji:
https://www.bath.ac.uk/announcements/drink-coffee-after-breakfast-not-before-for-better-metabolic-control/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)