To danie robię jeszcze w dwóch zmienionych wersjach. W pierwszej zamiast ciasta francuskiego owijam całość w folię aluminiową, a łososia daję w jednym kawałku i na wierzchu układam por. W drugiej opcji, kiedy nie mam pora, łososia w jednym kawałku zawijam w ciasto francuskie.
Składniki:
- 300 g łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży por
- 1 cytryna
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Łososia pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z sokiem i otartą skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Pora przeciąć wzdłuż i pokroić na drobne plasterki. Zeszklić go na maśle, dodać koperek, sól i pieprz do smaku. Kiedy por wystygnie, wymieszać go z łososiem i odstawić na sicie na około 20 minut. Ciasto francuskie przekroić na dwie części. Dolną część ciasta posmarować musztardą, wyłożyć masę z łososia i przykryć drugą częścią ciasta, którę wcześniej nacinamy. Brzegi ciasta dokładnie zlepić, żeby podczas pieczenia nie rozlepiło się. Piec w 190 st. C przez 30 minut.
Smacznego!
Ciekawy pomysł. :) Nie pomyślałabym żeby połączyć łososia i por.
OdpowiedzUsuńPychota :)
UsuńWygląda naprawdę smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńale pyszność , uwielbiam wszystkie składniki
OdpowiedzUsuńMniam! Chyba też zrobię, akurat mam łososia i pory :)
OdpowiedzUsuń