13.08.2013

Łosoś z porem w cieście francuskim

Tytułowe danie jest jednym z naszych ulubionych, a szczególnie Prawie Męża. Nie wymaga dużo pracy, a smak jest naprawdę ciekawy. Poza tym nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i danie dla gości. Z reguły wystarcza na dwa obiady (odgrzewam w mikrofalówce). Dziś się wygłodziliśmy wyjątkowo i pochłonęliśmy wszystko, chyba pierwszy raz.

To danie robię jeszcze w dwóch zmienionych wersjach. W pierwszej zamiast ciasta francuskiego owijam całość w folię aluminiową, a łososia daję w jednym kawałku i na wierzchu układam por. W drugiej opcji, kiedy nie mam pora, łososia w jednym kawałku zawijam w ciasto francuskie.

Składniki:
- 300 g łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży por
- 1 cytryna
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz




Przygotowanie:
Łososia pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z sokiem i otartą skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Pora przeciąć wzdłuż i pokroić na drobne plasterki. Zeszklić go na maśle, dodać koperek, sól i pieprz do smaku. Kiedy por wystygnie, wymieszać go z łososiem i odstawić na sicie na około 20 minut. Ciasto francuskie przekroić na dwie części. Dolną część ciasta posmarować musztardą, wyłożyć masę z łososia i przykryć drugą częścią ciasta, którę wcześniej nacinamy. Brzegi ciasta dokładnie zlepić, żeby podczas pieczenia nie rozlepiło się. Piec w 190 st. C przez 30 minut.

Smacznego!




6 komentarzy:

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)