Składniki:
- 450 g makaronu (świderki lub kokardki)
- dwie mozzarelle
- 400 g pomidorków koktajlowych
- szklanka oliwek (czarny i zielonych)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Hartujemy zimną wodą, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy i mieszamy. Mozzarelle kroimy w drobną kosteczkę (około 1cm), pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Ja oliwki przekrawam na pół po długości, bo nie lubię w całości. Wszystko to łączymy z makaronem i natką pietruszki. Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Powstałym sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.
Sałatkę możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Wtedy całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na około 15 minut.
Smacznego!
Bardzo często robię tę sałatkę, tylko zamiast pietruszki dodaję bazylię :)
OdpowiedzUsuńMmm... zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuń