Lubicie rukolę?
Ja wprost uwielbiam! Jadam z pizzą, z kanapkami i robię z nią sałatki. Czasem są to sałatki bardziej pracochłonne innym razem dorzucam do rukoli kawałek pomidora, ogórka i co tam jeszcze mam, skrapiam octem balsamicznym lub kremowym octem balsamicznym i mam przekąskę do pracy. :)
Rukola, zwana Rokiettą siewną, jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustowatych. Spokrewniona jest z rzodkiewką, gorczycą i rukwią wodną przez co posiada ostrawy posmak. Rośnie dziwo w Basenie Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w Afryce i Azji. W Europie występuje głównie w Hiszpanii i we Włoszech. Łodyga rukoli dorasta do 75 cm. Liście są ciemnozielone, poszarpane o lekko pieprznym smaku. Uprawa rukoli jest bardzo prosta, możemy uprawiać ją nawet na balkonie, a wysiewać ją możemy cały czas od wiosny do jesieni. Musimy jedynie chronić ją przed mrozami. Rukola wymaga miejsca lekko zacienionego i regularnego podlewania, co do podłoża nie ma wymagań. Liście należy zbierać przed zakwitnięciem, gdyż mogą nabrać gorzkiego smaku. Generalnie im młodsze liście, tym łagodniejszy smak.
Rokietta siewna ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy ją dodawać do wszystkiego. Jedynie musimy pamiętać, że rukola nie może być poddawana długiej obróbce termicznej. Jadalne są także kwiaty i nasiona rukoli, które mogą posłużyć jako przyprawa. Z nasion otrzymuje się również olej.
Źródło: www.tumblr.com
W związku z tak powszechnym zastosowaniem tych zielonych listków chcę zaserwować Wam mój przepis na pyszną sałatkę. Może skuszą się ci, którzy rukoli nigdy nie jedli albo wydaje im się, że nie lubią?
Składniki:
- opakowanie rukoli
- jedna pierś z kurczaka
- suszone pomidory (ja daję pół lidlowego słoiczka)
- ser feta (około pół opakowania)
- 2 łyczki słonecznika (można uprażyć)
- przyprawa Gyros
- zalewa z suszonych pomidorów (według uznania)
Przygotowanie:
Rukolę przepłukać i osuszyć na durszlaku. Pierś z kurczaka pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni, obsypać przyprawą Gyros (według uznania) i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu. Wystudzoną pierś z kurczaka dodać do rukoli. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, ser feta pokroić w kosteczkę i wszystko dodać do sałatki. Na koniec dosypać słonecznik. Całość skropić zalewą z suszonych pomidorów i wymieszać. O ilości zalewy zdecydujcie sami, sałatka powinna być wilgotna.
Smacznego!
Znacie jakieś fajne przepisy na sałatki z rukolą?
bardzo lubię i wczoraj dodałam do koktajlu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak rukoli! I sałatki z kurczakiem też, więc wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńA ja jakoś szczególnie nie przepadam... Jeść jadłam, nawet mi smakowała sałatka z rukolą ale jak mam do wyboru to wybieram inną "zieleninkę" :)
OdpowiedzUsuńMogę prosić o Twojego maila? Zablokowałam bloga, chętnie wyślę Ci zaproszenie, jeśli masz ochotę... :) Lub odezwij się do mnie vide.cul.fide@o2.pl
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :*
Bardzo lubię rukolę, nawet pizza z rukolą mi bardziej smakuje. a sałatki tym bardziej :)
OdpowiedzUsuń