Kremowa zupa z marchwi jest jedną z moich ulubionych. W sumie można ją zrobić o każdej porze roku, ale najlepsza jest właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do młodej marchewki.
Składniki:
- ok. 1/2 kg marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka startego imbiru (dodaję więcej, jeśli mam ochotę na ostrzejsze danie)
- 400 ml bulionu warzywnego
- śmietana lub odrobina mleka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Źródło: www.tumblr.com
Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w plastry (ziemniaki w kostkę). W garnku rozpuścić masło* i wsypać warzywa. Dusić po przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy warzywa zmiękną dodać imbir i wlać bulion. Całość dalej gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.
Po tym czasie zmiksować wszystko blenderem i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać śmietanę (ewentualnie mleko, nie za dużo, żeby nie rozwodnić kremu).
Podawać z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami z chleba.
* Możemy zrobić wersję z cebulą, wtedy chwilę rumienimy ją na maśle i dopiero dodajemy warzywa.
* Możemy zrobić wersję z cebulą, wtedy chwilę rumienimy ją na maśle i dopiero dodajemy warzywa.
Smacznego!
ale ustrzeliłaś w temat, bo strasznie mam ochotę robić jutro zupę i nie wiem jaką , także dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przypadnie do gustu. :)
UsuńLubie krem z pora, marchewkowej jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZ pora nie jadłam. :)
UsuńLubię jeszcze brokułowy krem.
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje marchewkowa zupa :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowej jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń