31.07.2013

Kruche ciasto z budyniową pianką

Składniki:
(ciasto)
- 420 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 36 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 500 g malin lub innych owoców

(pianka)
- 5 białek
- 200 g cukru
- 16 g (opakowanie) cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 115 g oleju

Przygotowanie:
(ciasto)
Składniki na ciasto wymieszać, ciasto podzielić w stosunku 40/60, zawinąć w folie i zamrozić. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tarce do wyłożonej papierem, dużej formy. Delikatnie przygnieść i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
(pianka)
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijać i dodawać po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Wsypać dwa opakowania budyniu i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i ubijać do dokładnego połączenia. Gotową masę wylać na wystudzone ciasto. Ułożyć maliny (dość gęsto) lekko wciskając w piankę. Całość posypać mniejszym kawałkiem startego ciasta i piec w 190 st. C przez około 40 minut. Wystudzone ciasto opruszyć cukrem pudrem.

(przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com)

Smacznego!







6 komentarzy:

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)