30.07.2013

Cukinia faszerowana

Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 250 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- odrobina sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia, ostra i słodka papryka

Przygotowanie:
Czosnek oraz cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać mięso mielone, doprawić do smaku solą i podsmażyć. Cukinie przekroić wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążyć środek, dla lepszego smaku przyprawić solą i pieprzem powstałe "rynienki". Miąższ z cukinii zmiksować, pomidory pokroić i wszystko dodać do mięsa. Dołożyć koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażyć jeszcze kilka minut.
Następnie mięso przełożyć do cukinii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na 45 minut. Przed końcem pieczenia posypać cukinie serem.

Smacznego!









10 komentarzy:

  1. Uwielbiam nadziewane cukinie. Ja jeszcze robię farsz z marchewki i kiełbasy. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle uwielbiam cukinię pod każdą postacią. :D
      Z samej marchewki i kiełbasy ten farsz?

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie, szkoda tylko, że nie lubię cukinii;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak mój Luby, cukinie zjadłam ja, On tylko farsz. :P

      Usuń
  3. robię takie i uwielbiam, czasami robię miks, cukinia, pomidory i papryka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś podobne, dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie, wyglądają przesmacznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie tu na Twoim blogu. Dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)